Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024

Π Προάστια

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

            Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιείται το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης, για μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας. Διατηρώντας τον χαρακτήρα του προγράμματος φροντίζουμε να εξελίσσουμε την ποιότητά του, ώστε τα παιδιά μας να περνούν ακόμα πιο ευχάριστα και δημιουργικά τις ημέρες τους. 

           Οι δραστηριότητες οι οποίες  πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης στοχεύουν στο να αναπτύξουν μια φιλική και συνεργατική ατμόσφαιρα, να διδάξουν  την ευγενή άμιλλα και παράλληλα να ενισχύσουν την κοινωνικοποίηση, την αυτοεκτίμηση, την αυτοεπιβεβαίωση, τις δεξιότητες παρατήρησης και ακρόασης, την αλληλεπίδραση με τους άλλους, τη συνεργασία μέσω του ομαδικού πνεύματος, καθώς και την επίλυση των  συγκρούσεων. Παράλληλα η παρακίνηση της φαντασίας, καλλιεργεί την επικοινωνία. Συγχρόνως τα παραπάνω ενισχύουν τις γλωσσικές και γνωστικές ικανότητες του κάθε παιδιού. Έτσι προωθείται η ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Συνεπώς μπορεί να αναπτυχθεί η ανοχή και η ανεκτικότητα προς το διαφορετικό. Επίσης έχει μεγάλη σημασία  να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να μαθαίνουν, να κερδίζουν και να χάνουν αλλά και να αξιολογούν τις δραστηριότητες στις οποίες παίρνουν μέρος, ώστε να μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Έτσι θα διαπιστώνουν ότι  υπάρχουν προβλήματα. Σημασία έχει να τα ορίζουμε, να αποφασίζουμε και να βρίσκουμε τρόπους να τα επιλύουμε. Τελικά, στόχος είναι να οδηγηθούν τα παιδιά στο να αντιμετωπίσουν την πραγματική ζωή!

draseis.jpg

           Φέτος οι δράσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος είναι ποικίλες και προσδιορίζονται ανάλογα την τάξη και την ηλικία κάθε παιδιού. Βασικές θεματικές του προγράμματος αποτελούν η γλώσσα, τα μαθηματικά, η ιστορία, η τεχνολογία, οι κοινωνικές επιστήμες, οι τέχνες, η παράδοση, η άθληση, η φιλοσοφία, η δημιουργική γραφή, η ρητορική. Κάποιες από τις αντίστοιχες δραστηριότητες  είναι η φιλαναγνωσία, η ρητορική, η φιλοσοφία για παιδιά, η δραματοποίηση ιστοριών, αφιερώματα σε αγαπημένα βιβλία των παιδιών, η ρομποτική, ο αγωνιστικός στίβος (kids survivor), οι χειροτεχνίες, η ζωγραφική, το σκάκι, η ξιφασκία, το θεατρικό παιχνίδι, η φωτογραφία, η σκιτσογραφία, το face painting, το lapbook γραμματικής, η μουσικοκινητική, η αφήγηση παραμυθιών, τα γλωσσικά παιχνίδια(διαγωνισμοί λέξεων – ορθογραφίας, «συμπλήρωσε την ιστορία»), παιχνίδια συναισθημάτων, παιχνίδια ρόλων, παντομίμα, οι παραδοσιακοί χοροί, latin και μοντέρνοι  χοροί, αλλά και προγράμματα δασοπροστασίας και οδικής ασφάλειας.

         Τα παιχνίδια είναι τα μέσα εκείνα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε όλα τα παραπάνω και ο εκπαιδευτικός-γυμναστής με αστείους- κοινά αποδεκτούς τρόπους να δημιουργήσει μια χαλαρή και υποστηρικτική ατμόσφαιρα. Βασικά τέτοια παιχνίδια είναι τα παιχνίδια γνωριμίας, τα παιχνίδια εμπιστοσύνης – ενθάρρυνσης- συνεργασίας και τα ομαδοσυγκεντρωτικά παιχνίδια.

         Το θεατρικό παιχνίδι χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Το ψυχολογικό-κοινωνικό, το εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό και το αισθητικό-ψυχαγωγικό.

         Υλοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις και συμμετοχές σε αξιόλογα προγράμματα, με στόχο τον συνδυασμό της δημιουργικής εξέλιξης και της ευχαρίστησης των παιδιών.

         Η συμμετοχή των εθελοντών δημοτών μας είναι μεγάλη.

         Ξεναγήσεις-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την συμμετοχή των μαθητών, έχουν ορισθεί:

  1. ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙ ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
  2. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
  3. ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ
  4. ΙΔΡΥΜΑ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
  5. ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  6. ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

        Σας περιμένω όλους να χαρούμε και να καμαρώσουμε μαζί τα παιδιά μας στην εορτή που θα λάβει μέρος τη Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, Περικλέους 55, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου Μίκης Θεοδωράκης στις 7 μ. μ.

Με εκτίμηση,

Μαρία Αθανασάκου-Μουντάκη
Αντιδήμαρχος Παιδείας-Νεολαίας &

Προώθησης Απασχόλησης

 Δήμου Παπάγου – Χολαργού

24LOGO footer

24 Ώρες στα Βόρεια

Τηλ: +30 211 4059363