Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024

Π Προάστια

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι εργαζόμενοι του Δήμου, καθ’ όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών, «έβαλαν πλάτη» σε όλα τα πόστα (κοινωνική υπηρεσία - υπηρεσίες κοινού-ΚΕΠ-καθαριότητα, κα), συνέβαλαν ουσιαστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, εξυπηρέτησαν τους πολίτες ξεπερνώντας τα όριά τους, αφού λειτούργησαν αποτελεσματικά εν μέσω δικαιολογημένων απουσιών, λόγω ειδικών αδειών, όπως ορίζεται από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Από την άλλη η δημοτική αρχή δήλωσε ανεπάρκεια, δεν ακολούθησε ρητά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, (αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένων, είδη ατομικής προστασίας, εκ περιτροπής βάρδιες, απολυμαντικά-μάσκες κ.λπ.), και με τη δικαιολογία την πανδημίας δεν έχει απαντήσει ακόμη στα ερωτήματα της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας από την αρχή της χρονιάς!

Με την λογική του “πονάει” χέρι -”κόβει” χέρι, προσπαθεί να λύσει με συνεχείς τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις προϊσταμένων ή υπαλλήλων το πρόβλημα της υποστελέχωσης προσωπικού, διαδικασία κατά την οποία άλλοι “ευνοούνται” και άλλοι “τιμωρούνται” ανάλογα με την πολιτική τους προτίμηση τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα, ή απλά με βάση τις διαθέσεις του Δημάρχου.

Το έχουμε ήδη ξανατονίσει ότι όχι μόνο δεν λύνονται έτσι τα τεράστια προβλήματα της υποστελέχωσης προσωπικού των υπηρεσιών, αλλά πως το μόνο που καταφέρνει ο Δήμαρχος είναι να ρίχνει λάδι στη φωτιά, να προκαλεί αναστάτωση και τριβές μεταξύ των εργαζομένων με συνέπεια την ακόμη δυσχερέστερη λειτουργία των υπηρεσιών. Όσον αφορά τους Αντιδημάρχους και τον Γ. Γραμματέα αυτοί όλοι δεν έχουν την παραμικρή δικαιολογία. Θεωρούνται συνυπεύθυνοι σε αυτήν την τακτική που δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στην αμφισβήτηση και απαξίωση των υπηρεσιών με προοπτική την ιδιωτικοποίησή τους.

Καλούμε τον δήμαρχο να πάψει να συμπεριφέρεται ως φεουδάρχης του Μεσαίωνα, να επανεξετάσει όλες τις μετακινήσεις ώστε να γίνουν ορθές, σύννομες, σύμφωνα με τα προσόντα και το αντικείμενο σπουδών των υπαλλήλων, και αν νοιάζεται πραγματικά για την πόλη και τους πολίτες, να φροντίσει ώστε να προβεί σε ενέργειες για την στελέχωση των υπηρεσιών με εργαζόμενους και με την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή, να προωθήσει τις κρίσεις των προϊσταμένων-διευθυντών ώστε να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία, να φροντίζει για την υγιεινή και ασφάλειά τους ουσιαστικά και να εφαρμόζει ρητά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.  Τέλος, να αποτρέψει όλες τις συνθήκες που ευνοούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών προς όφελος του κεφαλαίου και να μην αγνοεί τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες γιατί αυτοί πληρώνουν το “μάρμαρο”, αυτοί ξέρουν πως να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της λειτουργίας της καθημερινότητας, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

      

                                               ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΔΑΠ  

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 26/6/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του ΣΕΔΑΠ με το Δήμαρχο και το Γενικό Γραμματέα, και συζητήθηκαν τα κάτωθι ζητήματα:

1. Ιδιωτικοποιήσεις

Στο φλέγον και επίκαιρο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών των δήμων, με διάφορες και ποικίλες μορφές όπως οι Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Αναπτυξιακοί Οργανισμοί στους Ο.Τ.Α., Α.Ε. είτε των αναθέσεων στους ιδιώτες, με το πρόσχημα κυρίως της έλλειψης προσωπικού αλλά και με τις διευκολύνσεις που προσφέρουν και οι νέοι νόμοι και οι ΠΝΠ που η κυβέρνηση  εν μέσω κορονωϊού έφερε για να μείνουν, επιταχύνονται διαδικασίες και «χαρίζονται» οι υπηρεσίες, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η διαχείριση των απορριμμάτων στους εργολάβους κ.α. (πρόσφατο παράδειγμα ΕΥΔΑΠ και Δήμοι Πεντέλης, Καρύστου). Ο Δήμαρχος μάς τόνισε ότι πάντα ήταν - και θα είναι-  κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για την περίπτωση κατά την οποία δεν θα υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό, εννοώντας πως τότε θα αναγκαστεί να ανατρέξει στις λύσεις που οι νέοι νόμοι προσφέρουν. Τονίσαμε ότι θα μας βρει απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και προοπτική και την κάλυψη όλων των υπηρεσιών του δήμου με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

2. Προσωπικό παιδικών σταθμών

 

Η εφαρμογή των προδιαγραφών που προβλέπει το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα για τους χώρους των παιδικών σταθμών, οδηγεί ταυτόχρονα και στη μείωση του αριθμού των παιδιών που θα εξυπηρετηθούν, με άμεση συνέπεια και τη μείωση του προσωπικού. Πήραμε την διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοστεί η παράταση της εφαρμογής του νόμου, όπως και την διαβεβαίωση ότι ο αριθμός των παιδιών θα μείνει ο ίδιος με το προηγούμενο έτος, αλλά όταν θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα μειωθεί η δυναμικότητα, θα μειωθεί και το προσωπικό. Τονίσαμε ότι θα μας βρει απέναντι η προοπτική των απολύσεων και ζητήσαμε να συνταχθεί μαζί μας δυναμικά και αγωνιστικά ώστε να πιέσουμε την κυβέρνηση να μετατραπούν οι συμβάσεις των επί χρόνια συμβασιούχων ΕΣΠΑ από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, να καλυφθούν οι θέσεις των νηπιαγωγών που μένουν στον «αέρα», εφόσον τα νήπια δεν θα εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς. Τέλος, επαναλάβαμε με σαφήνεια την πάγια θέση μας ως προς την κάλυψη όλων των αιτήσεων εγγραφής των παιδιών, προς όφελος της λαϊκής οικογένειας.

 

3. Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και Μέτρα Ατομικής Προστασίας και Παροχή Γάλακτος

Η Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας του Δήμου έχει θέσει μια σειρά ζητημάτων – ερωτημάτων προς τη Διοίκηση από το Γενάρη, τα οποία παραμένουν αναπάντητα. Ο Δήμαρχος επιφυλάχθηκε ως προς την εξέταση αυτών σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και του Προέδρους των Νομικών Προσώπων.

Σχετικά με την μη προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας των τελευταίων ετών, δήλωσε άγνοια και μας παρέπεμψε στους αρμόδιους υπαλλήλους.

Τέλος, για την έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων προστασίας για τον COVID-19 (απολυμαντικά, μάσκες, γάντια) την περίοδο της καραντίνας, και αφού μόλις πρόσφατα οι ανάγκες μας καλύφθηκαν, δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δεύτερον, ότι - όσον αφορά τους χώρους γραφείων όπου υπάρχει συνωστισμός- το πρόβλημα θα λυθεί με την δυνατότητα που θα δώσει η νέα τροπολογία για επέκταση ωραρίου και λειτουργία με βάρδιες. Τονίσαμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει συνέπειες στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους και μας βρίσκει αντίθετους.

 

4. Μετακινήσεις υπαλλήλων

Το τελευταίο διάστημα στο σωματείο έρχονται πληθώρα καταγγελιών  σχετικά με το σήριαλ των μετακινήσεων- τοποθετήσεων (Οικονομική Υπηρεσία, Πράσινο, Περιβάλλον, Καθαριότητα). Ο Δήμαρχος μάς απάντησε ότι ο νόμος του παρέχει  το δικαίωμα για τις τοποθετήσεις, και ότι έχει φροντίσει να μην αδικηθεί κανείς. Επιμένει πως λειτουργεί σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Τμήματος Προσωπικού, άρα είναι όλα νόμιμα και πως όποιος έχει αντίθετη άποψη μπορεί να προσφύγει. Τονίσαμε ότι είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό το σκεπτικό των μετακινήσεων των συναδέλφων που έχουν ειδική άδεια λόγω υγείας.  Απαιτούμε να μην παρακάμπτεται η νομοθεσία και ο ΟΕΥ, να μην θάβονται προσόντα και οι υπάλληλοι να εκτοπίζονται σε θέσεις άνευ γνωστικού αντικειμένου, να μην παρακάμπτονται οι σπουδές καθώς και η εμπειρία-προϋπηρεσία των υπαλλήλων, γιατί σε κάθε περίπτωση- εκτός από αντιδημοκρατικό- κάτι τέτοιο δηλώνει απερισκεψία και ζημιώνει το όφελος του παραγόμενου έργου των υπηρεσιών και όλης της πόλης.

                                    ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΔΑΠ

24LOGO footer

24 Ώρες στα Βόρεια

Τηλ: +30 211 4059363