Σάββατο, 11 Μαϊος 2024

Π Πολιτική

Αισιοδοξία και συγκλίσεις στην ευρωμεσογειακή σύνοδο Med 7

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
 
 
Η σύνοδος των επτά κρατών της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική  έφερε την επίσημη υποστήριξη όπως διακηρύχτηκε γραπτώς στην επίσημη ανακοίνωση. Θέτουν οι χώρες της συνόδου τα όρια που μπορεί να κινηθεί η Τουρκία στο χώρο της ανατολικής μεσογείου και τονίζεται ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται να αφεθούν μόνες στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και της ευρύτερης ασφάλειας της περιοχής.
Ο Μακρόν εξέφρασε την θέλησή του να προχωρήσουν τα κράτη σε πρωτοβουλίες που θα ακυρώσουν τη δράση της Τουρκίας. Αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα συμφωνίες τόσο στον εξοπλισμό όσο και στην ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία αφού Μακρόν και Μητσοτάκης φάνηκαν βέβαιοι για τις αποφάσεις τους.
Η συζήτηση τόσο για τα αεροσκάφη όσο και για φρεγάτες και το σύστημα meteor έχει προχωρήσει και θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να γίνουν όσο πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την ένταξη τους στον αμυντικό ιστό. Ήδη, η σκέψη για άμεση είσοδο ορισμένων αεροσκαφών που υπάρχουν επιχειρησιακά στη Γαλλία  φαίνεται να προχωρά. Παράλληλα, με δεδομένο ότι η σύρραξη μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, επιβάλλεται η προώθηση της λύσης αμυντικής συνδρομής.
 
Παρασκήνιο 
Η Ιταλία και Η Ισπανία που φαίνεται να επιθυμούν μια πιο ήπια στάση απέναντι στην Τουρκία επιχείρησαν να μετριάσουν την οξύτητα των κειμένων. Η Ιταλία εμφανίζει μια μειωμένης έντασης κριτική, παρά τα συμφέροντα στην Κύπρο και μετά την απομάκρυνση Σαλβίνι που είχε ευθέως αντιτουρκική στάση και ζητούσε την άμεση λήψη κυρώσεων. Επίσης, η Ισπανία πιθανότατα λόγω των παραγγελιών εξοπλισμού και του εμπορικού ισοζυγίου επιχείρησε να στρογγυλέψει τις αντιδράσεις.
 
Οι Τουρκικές αντιδράσεις
Δημοσιεύματα εναντίον της Γαλλίας που εκτείνονται έως του επιχειρήματος ότι η Γαλλία δεν έχει κερδίσει πόλεμο και ο Ναπολέων δεν ήταν Γάλλος, διαδέχονται σωρηδόν τον ελεγχόμενο τουρκικό τύπο. Οι δηλώσεις των αξιωματούχων παραμένουν σε υψηλούς τόνους και η επιθετικότητα παραμένει κύριο χαρακτηριστικό του δημόσιου λόγου με προεξάρχοντες τον εκπρόσωπο του κυβερνητικού κόμματος και αναλυτές- συμβούλους του Ερντογάν.    

24LOGO footer

24 Ώρες στα Βόρεια

Τηλ: +30 211 4059363