Κυριακή, 12 Μαϊος 2024

Π Πολιτική

Προχωρά στην απόφαση για τέμενος ο Ερντογάν παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
 
 
Ο Τουρκικός τύπος αλλά και αξιωματούχοι από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έως στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων, προετοιμάζουν τη διεθνή κοινή γνώμη καθώς και την τουρκική κοινωνία για την απόφαση να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως μουσουλμανικό τέμενος. Η απόφαση που θα εκχωρεί την αρμοδιότητα στον Πρόεδρο, χωρίς να επικρίνει την απόφαση του Κεμάλ, θα επιδιώξει να συνδυάσει τη λειτουργία του τεμένους χωρίς την κατάργηση της μνημειακής ταυτότητας ώστε να μην χαθούν τα πλεονεκτήματα της UNESCO.
Για το λόγο αυτό οι Τούρκοι επιμένουν στην αναφορά προτύπων όπως η Παναγία των Παρισίων , παραλείποντας το γεγονός ότι όλοι οι ναοί που αναφέρονται ήταν εξαρχής μιας θρησκείας και δεν είχαν χάσει ποτέ την λειτουργική τους παρουσία. 
Η προσπάθεια του Ερντογάν να αποκτήσει ένα επιχείρημα προς το εσωτερικό του ακροατήριο αλλά και να ικανοποιήσει την οθωμανική ανασύσταση, είναι πλέον προτεραιότητα παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις ΗΠΑ, Ε.Ε, κορυφαίων θρησκευτικών ηγετών, της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς και της UNESCO.
Παράλληλα, επιδιώκει και τον εμπλουτισμό των επιχειρημάτων του σε νέες διαπραγματεύσεις με τη Δύση, όπου θα προτάσσει την περίπτωση του μεγαλειώδους μνημείου ως παραχώρηση.

24LOGO footer

24 Ώρες στα Βόρεια

Τηλ: +30 211 4059363